Wat zijn al die methodes als Agile, Scrum, Lean en Kanban eigenlijk?


Wat zijn al die methodes als Agile, Scrum, Lean en Kanban eigenlijk?

Als je in de afgelopen jaren in een kantooromgeving hebt gewerkt, heb je waarschijnlijk wel gehoord van termen als Agile, Scrum, Lean en Kanban. Maar wat zijn deze methoden eigenlijk? En hoe verschillen ze van elkaar?

Agile werken: wat is het?

Agile werken is een manier van werken waarbij er wordt gefocust op het behalen van resultaten in kleine stappen en het regelmatig evalueren en bijsturen van het proces. Het doel is om zo snel mogelijk waarde te leveren aan de klant, en het proces flexibel genoeg te maken om veranderingen op te kunnen vangen. Agile is dus vooral een mindset en een manier van denken, en kan op verschillende manieren worden toegepast.

De 3 meest voorkomende manieren van werken

Er zijn verschillende manieren waarop Agile kan worden toegepast, maar de drie meest voorkomende zijn Scrum, Lean en Kanban.

Scrum

Scrum is een framework voor Agile projectmanagement dat zich richt op het leveren van werkende software in korte iteraties, genaamd sprints. Een Scrum team bestaat uit verschillende rollen, waaronder een Product Owner, een Scrum Master en het ontwikkelteam. Het team werkt samen aan het realiseren van een doel, en evalueert en verbetert het proces na elke sprint.

Lean

Lean is een methode die gericht is op het minimaliseren van verspillingen en het maximaliseren van waarde voor de klant. Lean maakt gebruik van verschillende tools en technieken om processen te verbeteren, zoals Value Stream Mapping en Kaizen. Het doel is om zo efficiënt mogelijk te werken en alleen die activiteiten uit te voeren die bijdragen aan het eindresultaat.

Kanban

Kanban is een methode voor het visualiseren en beheren van werk. Het doel is om een continue stroom van werk te creëren en bottlenecks in het proces te identificeren en aan te pakken. Een Kanban board is een visueel hulpmiddel waarop het werk in verschillende fases wordt verdeeld, en waarop de voortgang van het werk kan worden gevolgd.

Zelf Agile werken

Als je zelf Agile wilt werken, is het belangrijk om te beginnen met het ontwikkelen van een Agile mindset. Dit betekent dat je open moet staan voor veranderingen en feedback, en dat je focust op het leveren van waarde aan de klant. Daarnaast is het belangrijk om te experimenteren met verschillende Agile methoden en te kijken welke het beste bij jouw team en jouw projecten past.

Samenvatting

Agile, Scrum, Lean en Kanban zijn allemaal methoden voor het verbeteren van processen en het leveren van waarde aan de klant. Agile is een mindset die kan worden toegepast op verschillende manieren, en Scrum, Lean en Kanban zijn de drie meest voorkomende methoden. Door zelf Agile te werken en te experimenteren met verschillende methoden, kun je jouw proces verbeteren en waarde toevoegen aan jouw projecten.