Wat We Kunnen Leren Van Het NRC Verhaal Van Ali Niknam


Wat We Kunnen Leren Van Het NRC Verhaal Van Ali Niknam

Op 30 juni 2023 verscheen dit artikel over hoe je verschillende miljarden bedrijven hebt opgezet en nu vooral als ‘baas’ van Bunq werd beschreven. Dit artikel maakte veel tongen los. Vooral op LinkedIn is er veel over gesproken. Dat je enorm succes gehaald hebt met je bedrijven lijkt naar de achtergrond te verschuiven door de manier waar op je leiding geeft.

Toch kijk ik een beetje tegen je op Ali. Jouw bedrijven, Bunq is je meest recente bedrijf, hebben 1 ding gemeen: ze groeien als kool vanuit niets tot bedrijven van wereldformaat. Daar valt helemaal niets van te zeggen. Je hebt absoluut een ondernemersgeest en begrijpt het spel als geen ander. Zelf geef je in het artikel aan dat jouw manier van leidinggeven nodig is om zo hard te groeien. De banken business is super hard en als je te soft bent, wordt je overlopen door andere spelers.

Management by fear

Hoewel je zelf laat weten dat je het nooit op de persoon zelf speelt, maar altijd op de inhoud, laat het artikel toch zien dat er angst is op de werkvloer. Angst om publiek afgerekend te worden via Slack kanalen of gewoon openlijk aan het bureau.

Dan vraag je toch af of je echt het maximale uit jouw bedrijf haalt. Sure, je pusht op resultaat en hoge productiviteit, maar leidt dat ook echt tot de beste oplossingen? Wanneer jouw medewerkers zich veilig voelen om zich uit te spreken, ook als het een slecht idee is, ontstaan nieuwe ideeën. Het is zonde dat niet te gebruiken want, hoe goede ondernemer je ook bent Ali, ik denk dat je ruim 480 knappe koppen hebt verzameld in je bedrijf. Zonde om dat er niet in te zetten!

Gelijkwaardigheid, openheid en transparantie

Je hebt met je trackrecord natuurlijk wel bewezen dat jouw aanpak zorgt voor winst. De grote vraag is natuurlijk wel tegen welke prijs. Medewerkers die ongelukkig zijn, binnen 11 maanden weer vertrekken en zich niet gewaardeerd voelen, dat kost ook wat!

Hoe zou jouw bedrijf eruit zien wanneer er binnen je bedrijf meer gelijkwaardigheid, openheid en transparantie zou zijn? Dat klinkt soft misschien, maar ook die aanpak heeft zijn waarde bewezen. Bedrijven als Google, Netflix en Spotify laten zien dat een bedrijf heel goed kan floreren wanneer er voor een mildere aanpak gekozen wordt.

Gelijkwaardigheid zorgt ervoor dat medewerkers niet ‘afgestraft’ worden vanuit een machtsverhouding. Hoe platter een organisatie, hoe wendbaarder deze is. Dat betekent ook dat je niet vanuit regels en handboeken werkt maar vanuit gedeelde waarden. Het zal je verbazen hoe goed jouw mensen in staat zijn om hun eigen inbreng te maximaliseren als ze weten waarom ze dat doen!

Openheid helpt je bedrijf te voorkomen dat er dingen onder het spreekwoordelijke tapijt geschoven worden. Door open te zijn over de richting, de successen maar ook de dingen die mis zijn gegaan, help je het hele bedrijf te groeien en voorkom je dat problemen zich blijven herhalen.

Transparantie voorkomt verborgen agenda’s. Wanneer iedereen van elkaar weet waar hij of zij mee bezig is, ontstaat vertrouwen in elkaar, verdwijnen silo’s en ontstaat meer samenwerking. Dit heeft al voor verschillende succesvolle producten geleidt. Kijk eens naar GMail en YouTube.

Ik denk dat jij als persoon kunt groeien Ali

Ik heb het NRC artikel een aantal keer doorgelezen. Het valt me op dat je jezelf bezig houd met controle op heel kleine dingen. Micromanagement. Vaak een teken van angst om dingen los te laten, uit handen te geven. En dat is zonde!

Jouw Bunq telt ruim 480 medewerkers en ik ben ervan overtuigd dat hier veel mensen tussen zitten die minimaal net zo’n goede ideeën hebben als jijzelf. Het is gewoon een gemiste kans voor Bunq om hier zo weinig mee te doen. Dat een goed idee vertraging oploopt omdat een datum opmaak op de kaft niet voldoet aan jouw strenge eisen, is gewoon zonde!

Ik zou je daarom uit willen dagen hier wat losser in te zijn. Ga focussen op het belang van secuur werken, niet op de exacte uitvoering daarvan. Het zal je verbazen hoe jouw medewerkers zelf met goede ideeën komen. Schrap delen uit het medewerkers handboek, of, liever nog, schrap dat hele handboek! Maak jouw grote ‘waarom’ duidelijk, vertaal dat naar waarden en draag die uit in je bedrijf.

Dit maakt de betrokkenheid van Bunqers nog groter. Je hoeft dan niet voor te schrijven dat medewerkers binnen een uur reageren op een Slack bericht. In de meeste gevallen zullen ze sneller reageren. Niet omdat het moet, maar omdat het voor hen een vanzelfsprekendheid is. Dan gaat je slogan aan de muur ‘bunqers get shit done’, pas echt leven en waarde toevoegen!

Is alles kommer en kwel?

Natuurlijk vind ik het niet allemaal slecht bij Bunq. De manier hoe je de klant van Bunq centraal zet via Adam dient Eva, is gewoon fantastisch. Een voorstel voor een verbetering schrijven vanuit het perspectief van de klant (Eva) en hoe Bunq (Adam) daaraan kan bijdragen is gewoon geniaal! Super klantgericht en zo van deze tijd. Daarvoor verdien je echt een pluim Ali!

Het is dan ook deze passage die mij laat zien dat je eigenlijk heel graag losser zou willen zijn, omdat je er juist veel humor in hebt gestoken. Het laat zien dat je de capaciteiten van jouw team echt wil benutten. Echt het bedrijf wil zijn waar mensen klant van willen zijn. Niet omdat je de goedkoopste bent of steengoede marketing doet, maar omdat je een enorm hoge gunfactor hebt. Gewoon omdat mensen met trots hun Bunq bankpas gebruiken.

Dit wil je toch ook voor je medewerkers? Dat ze trots zijn voor Bunq te mogen werken? Dat ze niet naar 11 maanden Bunq verlaten, maar gegroeid zijn tot waardevolle medewerkers die fantastische oplossingen maken voor alle Eva’s in de wereld?

Ik wil je helpen Ali

Ik zie zoveel mooie dingen waar je mee bezig bent. Ik zie zoveel mooi dingen wanneer ik op je website rondkijk. Ik zie dat je met zoveel gave dingen bezig bent. Een prachtig product hebt. Ik zie ook dat het leiden van een bedrijf enorm moeilijk voor je is. Dat het je zwaar valt dingen uit handen te geven, dat het zo moeilijk voor je is dingen los te laten, te vertrouwen dat het goed komt.

Dat zie ik trouwens niet alleen bij jou, Ali, dat zie ik bij heel veel ondernemers. Vooral de ondernemers die vanuit techniek begonnen zijn. Die als softwareontwikkelaar gestart zijn met iets waar ze veel passie voor hebben. Iets wat ze daardoor maar lastig los durven laten. Alsof het hun eigen kind is.

Ondernemers die daardoor krampachtig omgaan met hun kind en dat overbrengen op hun medewerkers. En daardoor kansen laten liggen. Voor zichzelf. Voor hun medewerkers. Maar ook voor hun bedrijf. Het remt en houd de groei tegen.

Ik vind dat zonde Ali, omdat ik denk dat er nog zoveel meer in Bunq zit dan je nu voor kunt stellen. Daarom wil ik je helpen dit potentieel naar boven te halen. Ik wil je helpen je medewerkers een kans te geven te laten zien wat ze kunnen en daarin te groeien. Ik wil je helpen de slogan aan de muur, ‘‘bunqers get shit done’, echt te laten leven. Niet omdat jij daar continue bovenop zit, maar omdat je medewerkers deze slogan als hun (werk)levensdoel zien.

Neem je even contact met me op?

Om heel eerlijk te zijn Ali, je bent niet de eerste die ik help. Ik heb al verschillende bedrijven geholpen hun teams ongekende resultaten te laten halen. Bij deze bedrijven was dezelfde angst die ik bij jou zie ook aanwezig. Bedrijven waarvan de eigenaar het ook super moeilijk vond om los te laten, te vertrouwen.

Deze ondernemers durven nu wel los te laten en te vertrouwen. Stuk voor stuk voelen ze nu meer vrijheid en zien dat hun bedrijf met sprongen vooruit gaat. Ik gun jou dat ook Ali! Bel je me even of stuur je me even een appje op 0646 013 949, dan reageer ik zo snel mogelijk (ik durf niet te beloven dat ik dat binnen een uur red).

Nieuwe inzichten

Inmiddels heeft Ali Niknam zelf ook al gereageerd op het NRC artikel. Het verhaal zit, gelukkig, iets genuanceerder in elkaar dan het artikel zelf laat zien. Wat we hier in ieder geval van hebben kunnen leren is het belang van open communicatie. Ook dat hetgeen wat je zegt, niet altijd hetgeen is dat gehoord wordt. Controleer dus altijd of dat wat je zegt ook over gekomen is zoals je dat bedoelde.