De traditionele werkplek is er een van hard werken en lange uren maken. Maar wat als ik je vertel dat spelen op het werk de toekomst is? Ja, je hebt het goed gelezen - spelen op het werk is niet alleen goed voor je medewerkers, het is ook goed voor het bedrijf als geheel.
In dit artikel ga ik uitleggen waarom spelen op het werk belangrijk is, maar waarom de meeste werkgevers er niet nog niet om staan te springen. Natuurlijk leg ik je ook uit hoe je met spelen op het werk kunt beginnen.
Spelen is niet alleen voor kinderen. Het is bewezen dat spelen de productiviteit en creativiteit van volwassenen verhoogt. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat spelen op het werk een aantal voordelen heeft:
Spelen op het werk helpt om stress te verminderen. Dit is belangrijk, omdat stress op het werk kan leiden tot burn-out en andere gezondheidsproblemen. Op dit moment valt 26% van de uitval door ziekte al in de categorie ‘Psychische uitval’, stress en burn-out klachten dus! Een onderzoek dat gepubliceerd is in het International Journal of Workplace Health Management laat zien dat spelen op het werk de cortisol niveaus kan verlagen. Dit is belangrijk want cortisol is een indicator voor stress.
Spelen op het werk draagt bij aan het opbouwen van relaties tussen collega's. Spelen helpt de communicatie verbeteren. Ook helpt spelen bij het creëren van een positieve werkcultuur. Onderzoek van de University of Central Florida laat zien dat spelen op het werk kan bijdragen aan de ontwikkeling van betere relaties tussen collega's en een betere sfeer op de werkplek.
Spelen op het werk draagt bij aan het stimuleren van de creativiteit van werknemers. Spelen zorgt voor nieuwe ideeën en oplossingen voor problemen. Niet zo gek eigenlijk want het ontspant ons en maakt ons hoofd vrij voor nieuwe dingen. In het Journal of Occupational and Organizational Psychology gepubliceerd onderzoek laat dit ook zien. Dit onderzoek, uitgevoerd in 2018, laat zien dat spelen op het werk bijdraagt aan het ontwikkelen van nieuwe ideeën en het verbeteren van de probleem-oplossingsvaardigheden. Niet alleen tijdens het spel, maar ook daarna tijdens het gewone werk.
Spelen op het werk draagt ook bij aan het verbeteren van de moraal van werknemers. Door samen te spelen ontstaat een positieve werkomgeving. Spelen draagt ook bij aan het behouden van werknemers. Een onderzoek in het Journal of Happiness Studies uit 2019, toonde aan dat spelen op het werk bijdraagt aan het verbeteren van de tevredenheid van werknemers. Hierdoor is het verloop natuurlijk een stuk minder!
Hoewel er veel voordelen zijn van spelen op het werk, zijn de meeste werkgevers nog steeds terughoudend om het te omarmen. Hiervoor zijn 2 belangrijke redenen te noemen:
Er zijn verschillende manieren hoe je met spelen op het werk kunt beginnen. Denk dan bijvoorbeeld aan:
Hoewel ik begrijp dat je wellicht je wenkbrauwen wat optrekt bij het lezen van dit stuk, wil ik je toch vragen open te staan om meer te spelen. Dit hoeft overigens helemaal niet in de vorm van een kaartspel, bordspel of videogame. Dat is wel de meest eenvoudige vorm om te beginnen, maar er is meer mogelijk.
Een normale saai overleg over iets nieuws dat ontwikkeld moet worden kan bijvoorbeeld ‘gegamificeerd’ worden. Je kunt er spelelementen aan toevoegen die de teamleden uitdagen met vernieuwende ideeën te komen. Ik heb dit, in de vorm van hackathons, al verschillende keren zien gebeuren. Deelnemers die hun creativiteit en kunde op een heel andere manier inzetten dan ze normaal doen, zie je echt groeien tijdens zo’n spelvorm.
Uiteindelijk levert het vaak ook iets op. De spelvorm hackathon is bedoeld om nieuwe innovaties - in heel korte tijd - uit te testen. Hierdoor kun je tegen relatief lage kosten een nieuw product of dienst uitproberen. Daarnaast zijn je medewerkers bezig met spelen. Dat is een absolute win-win situatie!