Hoe Zorg Ik Ervoor Dat Mijn Medewerkers Productief Zijn?


Hoe Zorg Ik Ervoor Dat Mijn Medewerkers Productief Zijn?

Wanneer jouw bedrijf gaat groeien ontkom je op een bepaald moment niet meer aan het aannemen van medewerkers. Dit is natuurlijk al spannend op zich. Maar hoe zorg je er nu voor dat die medewerkers ook productief zijn?

Je wilt natuurlijk niet dat ze meer kosten dan dat ze opleveren, maar de hele dag de baas spelen is ook niets voor jou! In dit artikel geven we je 7 tips om de productiviteit van jouw medewerkers te verhogen.

TIP 1: Zorg voor duidelijke doelen en verwachtingen

Wanneer onduidelijk is wat je verwacht van jouw medewerkers is het voor hen onmogelijk om te doen wat jij van ze wil. Voor ondernemers die in de groeifase zitten is dit vaak heel lastig. Waar ze eerst alles zelf deden moet er nu gecommuniceerd worden over het werk. Dat voelt soms als overhead. Toch is dit cruciaal wanneer je wilt dat medewerkers productief zijn.

Zorg er dus voor dat je medewerkers precies weten wat er van hen verwacht wordt. Maak duidelijke doelen en verwachtingen kenbaar en zorg ervoor dat deze voor iedereen helder zijn. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een gezamenlijke sprint planning of dagelijkse stand-up meetings. Hierdoor weten medewerkers precies wat er van hen wordt verwacht en kunnen ze hun werkzaamheden beter plannen.

TIP 2: Geef regelmatig feedback

Wanneer ik iets niet goed doe wil ik dat graag horen. Wanneer ik iets juist wel goed doe, hoor ik dat natuurlijk ook graag. Dit zal voor jou echt niet anders zijn. Waarom niet? Omdat dit voor iedereen geldt. Ook voor jouw medewerkers dus!

Feedback is essentieel om de productiviteit van medewerkers te verhogen. Geef regelmatig feedback over hun werk en prestaties en moedig hen aan om hun werk voortdurend te verbeteren. Feedback kan bijvoorbeeld worden gegeven tijdens 1-op-1 gesprekken of tijdens teammeetings. Het is belangrijk om niet alleen feedback te geven op wat er beter kan, maar ook om te benoemen wat er goed gaat.

TIP 3: Creëer een stimulerende werkomgeving

Als je moet werken in een donkere ruimte, aan een wiebelende tafel op een stoel die niet stevig is en waar een hoop herrie is, kun jij je waarschijnlijk niet concentreren. Er komt weinig af en je ideeën zullen zeker niet vernieuwd zijn! Zou dat bij jouw medewerkers anders zijn, denk je? Natuurlijk niet!

Zorg ervoor dat je medewerkers zich op hun gemak voelen op het werk. Zorg voor een stimulerende werkomgeving. Dit doe je door bijvoorbeeld te zorgen voor goede verlichting, voldoende ventilatie en comfortabele stoelen. Ook kun je zorgen voor een gezellige kantine waar medewerkers kunnen ontspannen en socializen. Door een prettige werkomgeving te bieden, zorg je ervoor dat medewerkers zich beter kunnen concentreren. Dit leidt tot meer motivatie om aan het werk te gaan.

TIP 4: Geef medewerkers de ruimte

Ik ga je precies vertellen wat je moet doen. Elke stap die uitgevoerd moet worden, elke regel die jij typt, alles wat er moet gebeuren. En niet alleen wat er moet gebeuren, ook de processen die je moet volgen staan precies beschreven. Klinkt niet echt als een fijne werkplek toch? Je zou wel wat meer zelf willen beslissen. Autonoom noemen we dat.

Medewerkers willen dat ook en werken productiever wanneer ze de ruimte krijgen om hun eigen werkwijze te bepalen, autonoom mogen zijn. Geef medewerkers dus de ruimte om hun eigen werkproces in te richten. Laat ze zelf bepalen hoe ze het werk willen aanpakken. Denk hierbij ook aan flexibele werktijden of thuiswerk-mogelijkheden. Door medewerkers verantwoordelijkheid te geven over hun eigen werk, voelen ze zich meer betrokken en gemotiveerd.

TIP 5: Zorg voor voldoende ontspanning

In 1980 kwam het lied 9 to 5 van Dolly Parton uit. De eerste regels zijn nog steeds actueel:

Workin’ 9 to 5, what a way to make a livin’,

Barely gettin’ by, it’s all takin’ and no givin’

Alleen maar werken, werken, werken. Dat houd geen mens vol.

Productieve medewerkers hebben ook voldoende ontspanning nodig. Geef medewerkers voldoende tijd om te ontspannen en te herstellen van hun werkzaamheden. Plan dus niet de ene vergadering direct achter de ander. Ook kun je regelmatig teamuitjes of borrels organiseren waarbij medewerkers even hun werk kunnen vergeten. Het is belangrijk om medewerkers de mogelijkheid te geven om hun batterij op te laden, zodat ze weer vol energie aan het werk kunnen.

TIP 6: Investeer in de ontwikkeling van medewerkers

Stilstand is achteruitgang. Dat hoef ik jou als ondernemer natuurlijk niet te vertellen. Je bent continu bezig jezelf te ontwikkelen en te groeien. Maar geef je jouw medewerkers ook die ruimte? Ik hoop van wel, want ontwikkeling van medewerkers is een productiviteitsbooster!

De mate waarin medewerkers zich kunnen ontwikkelen is een belangrijke factor in de productiviteit. Geef medewerkers de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen. Dit kun je doen door het aanbieden van trainingen en cursussen. Dit zorgt niet alleen voor meer kennis en vaardigheden, maar ook voor meer motivatie en betrokkenheid bij het werk.

TIP 7: Werk aan een goede samenwerking

Geen idee van wie de uitspraak “Alleen ga je sneller, samen kom je verder” eigenlijk is. Toch slaat het de spijker op z’n kop. Dat blijkt ook wel, want als je de keuze gemaakt hebt deze blog helemaal tot hier te lezen komt dat omdat jouw bedrijf gegroeid is. Je doet het dus niet meer alleen, maar hebt een team om je heen. Dat betekent dus samenwerken.

En een goede samenwerking tussen medewerkers onderling en met jou als leidinggevende is essentieel voor een productieve werkomgeving. Zorg ervoor dat medewerkers elkaar ondersteunen en dat er voldoende communicatie is. Ook kun je zorgen voor teambuilding activiteiten om de samenwerking te verbeteren. Leer elkaar ook kennen door bijvoorbeeld een team DISC-workshop te volgen. Hiermee leer je ook elkaars gedrag beter begrijpen (en waarderen!)

Zonder actie zijn deze tips niets waard

Mooi zo’n blogpost met tips, maar als je ze alleen leest en er niets mee doet, moet je niet bij mij terug komen om te vertellen dat ze niet werken! Je moet er echt actie op ondernemen. Wanneer je dat doet, zorg je ervoor dat jouw medewerkers productiever worden en, vooral ook, blijven.

Het allerbelangrijkste waar je voor moet zorgen is autonomie. Geef medewerkers de ruimte om hun eigen werkwijze te bepalen. Stimuleer ze om hun werkwijze voortdurend te blijven verbeteren.

Ook een goede werk-privé balans mag zeker niet vergeten worden. Ook deze draag bij aan de productiviteit van medewerkers. Logisch, want een medewerker die overwerkt is en daardoor ziek thuis komt te zitten is helemaal niet productief. Voldoende tijd en ruimte voor ontspanning is essentieel om je medewerkers productief te laten zijn.