Hoe zorg ik dat mijn bedrijf duurzaam kan blijven groeien?


Hoe zorg ik dat mijn bedrijf duurzaam kan blijven groeien?

De eerste klussen komen al snel binnen, je hebt mensen aangenomen en nu voelt het of je de controle kwijt raakt. Wat moet je doen?

Dit is iets wat ik bij heel veel ondernemers zie gebeuren. Vooral als je ondernemer bent die heel goed is in je vak en dan gaat groeien met je bedrijf. Er veranderd heel veel in je bedrijf wanneer dat gaat groeien en dat moet je allemaal bij kunnen houden. In dit artikel geef ik je tips om duurzaam te groeien met je bedrijf.

Tweestrijd

En dan kom je langzaam in een tweestrijd. De eerste klanten, dat is een supergaaf gevoel. Mensen die zo op jouw kennis en kunde vertrouwen dat ze bereid zijn te betalen voor waar jij gelukkig van wordt om te doen. Je voelt je de koning(in) te rijk.

Dan blijkt dat je het zelfs zo goed doet dat die eerste klant je voorstelt bij een andere klant. Je groeit nu zo hard dat je het werk niet meer alleen aan kunt. Na veel wikken en wegen nemen je de eerste medewerker aan. Je bent nu ineens geen zelfstandige zonder personeel meer, je bent nu de eigenaar van een 'echt' bedrijf!

Dan zit je op een vrijdagavond na te denken over de afgelopen week. De werkzaamheden die je verricht hebt, vooral het begeleiden van de 10 mensen die voor je werken. Eh, maar wacht even, daarvoor was je jouw bedrijf niet gestart. Die groei is mooi, maar de binding met waar je zo goed in bent, ben eigenlijk kwijt geraakt. Je bent nu vooral bezig met het begeleiden van je medewerkers.

Een manager aannemen of opnieuw voor jezelf beginnen?

Misschien ontstaat nu het idee dat het beter is om opnieuw te beginnen. Uit het bedrijf te stappen en weer te gaan doen waar je zo goed in bent: het 'echte' werk voor de klanten uitvoeren.

Of misschien speel je wel met de gedachte om een leidinggevende aan te nemen. Iemand die de begeleiding op zich kan nemen zodat je zelf weer "met de voeten in de klei" kunt gaan staan. Maar ja, dat kost natuurlijk wel geld en zo'n leidinggevende moet ook begeleid worden.

Deze tweestrijd is er bij veel ondernemers en kost een enorme bak aan energie. En eigenlijk is het niet eens nodig! Je kunt prima groeien met je bedrijf en blijven doen waar je goed in bent. Daar is geen extra leidinggevende voor nodig en hoef je ook niet voor uit je bedrijf te stappen.

Hoe is het eigenlijk zo ver gekomen?

Voordat ik ga laten zien hoe het anders kan, wil ik met je delen waarom veel ondernemers in deze situatie terecht komen.

Wanneer je voor jezelf begint ben je iets vanaf het begin aan het opbouwen. Het is een beetje te vergelijken met het krijgen van een kind. Je wilt bij alles betrokken zijn, overal aandacht aan geven en zorgen dat het veilig opgroeit.

Dat wil je voor je bedrijf ook. Wanneer je de eerste medewerker aanneemt is het vaak al lastig om dingen uit handen te geven. Je hebt een naam opgebouwd en die wil je natuurlijk niet in rook op zien gaan. Ondernemers beginnen bij de eerste medewerker vaak hun carrière als 'micro-manager'.

Hoe groter het bedrijf wordt, hoe meer er te micro-managen valt. Dit kost tijd waardoor er steeds minder tijd voor het leuke werk over blijft. Tot het moment dat je op die vrijdagavond je werkweek zit te overdenken.

Jij kunt het, zij ook!

Je snapt al dat het anders kan. Je hoeft niet te blijven volgen en sturen. Je hebt mensen aangenomen omdat er meer werk was, niet omdat je - naast het leuke werk - ook nog medewerkers wilde begeleiden. Vertrouw er daarom op dat de mensen die je aangenomen hebt in staat zijn dit werk te doen.

Natuurlijk zul je een deel van je tijd moeten besteden aan instructie en uitleg, maar als je dit slim aanpakt is dat eigenlijk nog leuk ook! Je kunt hiervoor bijvoorbeeld verschillende overlegvormen gebruiken zoals een workshop. Hierdoor creëer je een open gesprek waar iedereen inbreng in heeft.

Na zo'n workshop kan iedereen aan het werk. Jij ook! Je wordt daardoor niet de 'baas' van je medewerkers maar de collega. Jullie werken samen aan het werk dat voor de klant gedaan moet worden. Zo sta je weer dicht bij je klant én bij je medewerkers. Eh, collega's.

Wat is daarvoor nodig?

Natuurlijk werkt het niet als je een groep mensen bij elkaar zet en vervolgens roept "laten we aan het werk gaan!". Je wordt dan vragend aangekeken. Wij hebben ontdekt dat er 3 elementen zijn die belangrijk zijn wanneer je op deze manier wilt werken:

Transparantie

De ervaring is 'hoe transparanter hoe beter.' Met andere woorden: deel wat je kunt delen met je team. Lastig? Absoluut. Begin daarom met open te zijn over het werk en elkaar regelmatig op de hoogte te houden. Dit zorgt dat je weet waar iedereen mee bezig is en waar iemand mogelijk tegenaan loopt.

Verantwoordelijkheid

Geef je teamleden de verantwoordelijkheid die ze nodig hebben om zelfstandig te werken. Dit maakt dat ze niet voortdurend jouw hulp nodig hebben om resultaat voor jouw klanten te halen.

Duidelijkheid

Wanneer je op deze manier samenwerkt is het wel belangrijk om duidelijkheid te scheppen. Het blijft natuurlijk wel jouw bedrijf. Maak duidelijk wat de purpose is van het werk wat jullie doen. Wie waarvoor verantwoordelijk is en welke beslissingen teamleden zelf kunnen, mogen en moeten nemen.

Hoe groot wil je worden?

Jouw eerste reactie is nu misschien: maar Bob, als ik dat zo doe loop ik op een gegeven moment toch weer vast? Het goeie nieuws is dat dit zeker niet hoeft. Het principe van een zelfsturende organisatie heb ik al verschillende keren succesvol gezien. Van organisaties met 5 medewerkers tot organisaties met meer dan 200 medewerkers. Je hebt dus groeiruimte genoeg de komende tijd!